Zoek een product

Zoek op toepassing

zoek

Zoek op merknaam

zoek

Ergonomie

Ergonomie, de leer die initieel de menselijke arbeid zo efficiënt en humaan mogelijk maakte, is uitgegroeid tot een wetenschap die in al onze bezigheden comfortsituaties bewerkstelligt. Veel werk gebeurt vandaag al zittend en dat vraagt een vernieuwde aandacht voor de condities die de rug te verduren krijgt. Slapen doen we meestal te kort, te onregelmatig of op matrassen die te weinig ondersteunen.

Ergonomie stimuleert een juiste lichaamshouding, houdt rekening met het individu en zijn werkomgeving. Ergonomie beoogt een maximale fysische verlichting bij langdurige of continue activiteiten. Ergonomie kent vandaag zijn toepassing in alle gebieden: ergonomische en isolerende slaapmatten, anatomische hoofdkussens, relaxerende zitkussens, steunkussens, zitwiggen, zitballen, ...

Preventieve aanpak

VitaMed steunt het principe ‘beter voorkomen dan genezen’. Een geheel van soms erg eenvoudige maatregelen kan het leven stukken aangenamer maken. Worden deze maatregelen ook nog eens in een vroeg stadium toegepast, dan kunnen meteen allerlei negatieve gevolgen vermeden worden. Een preventieve aanpak dus!

Een preventieve aanpak gaat van het simpelweg veranderen van dagelijkse lichaamsposities tot het gebruik van gespecialiseerde ergonomische hulpmiddelen. Wat het veranderen van de dagelijkse lichaamsposities betreft, kent u ongetwijfeld volgende regeltjes:

  • steeds de rug recht houden en door de knieën gaan bij het tillen
  • een aangepaste werkhoogte voorzien en een lichte spreiding van de benen aannemen waarbij het belangrijk is om de linker- en de rechtervoet afwisselend iets hoger te laten steunen
  • goede, slipvrije schoenen dragen, liefst zonder hoge hielen
  • op de zij slapen met licht opgetrokken knieën, of op de rug maar dan wel met een steuntje onder de knieën. Vermijd ook zo veel mogelijk draaibewegingen in de rug: als u verandert van positie, rol dan schouder en been tegelijk naar dezelfde kant
Naast deze nuttige tips, biedt VitaMed u ook enkele ergonomische producten voor meer zit-, lig- en stacomfort.

Zitcomfort

Zitcomfort

Correct zitten is niet altijd hetzelfde als gemakkelijk zitten. De rugspieren moeten voortdurend actief zijn om de natuurlijke krommingen te bewaren. Bent u dit niet gewoon, dan worden de spieren moe en duwt de zwaartekracht het lichaam in een doorgezakte houding. Om te zorgen voor een gezonde zithouding, bestaan er verschillende hulpmiddelen die een correcte ondersteuning bieden op de plaatsen waar dit nodig is.
Zo zorgen de zogenaamde ‘zitwiggen’ van Togu voor een open zithouding. Deze therapeutische kussens hebben een aangepaste hoek die het bekken voorwaarts kantelt, waardoor de rug automatisch recht komt te staan. Deze hoek zorgt voor een actieve en dus ook preventieve houding. Deze zitwiggen en -schijven zijn ideaal voor mensen die beroepsmatig veel moeten zitten. Bovendien zorgen ze voor een doeltreffende drukopvang en een hoog comfortgevoel.

Een ander hulpmiddel zijn de zitballen van Togu. Deze werken rugontlastend en spierversterkend. Uitgerust met het ABS-systeem voldoen ze aan de strengste veiligheidsnormen. Zitballen zorgen voor een actieve zithouding, dit is een houding waarbij uw dij-, been-, en rugspieren het lichaam in een goede positie plaatsen en waarbij regelmatig van houding veranderd wordt. Een actieve zithouding wordt ook nagestreefd met de lage rugsteunen die gebruikt worden in de wagen, zoals de Backswing van Togu. Deze verhinderen het ontstaan van een bolle rug en bevorderen een actieve relaxatie van de spieren. Deze steun kunt u combineren met een anatomisch gevormd zitkussen gevuld met lucht, dat het rechtop zitten bevordert. Deze steunen en kussens zijn overigens ook perfect bruikbaar thuis of op kantoor.

Omdat de kindertijd enorm bepalend is voor onze verdere ontwikkeling, is het belangrijk om er al van in de groeifase voor te zorgen dat een kind de correcte houding aanneemt. Om de kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met een correcte, gezonde houding zijn er de Togu zitjes in de vorm van een olifantje (Little Jumby) of een ezeltje (Bonito). Beide zitbeestjes zijn zodanig geconcipieerd dat ze een correcte houding aanleren. Dit gebeurt doordat ze een overvloed aan proprioceptieve prikkels geven. Dankzij deze prikkels leert het kind niet enkel een goede zithouding aan doordat de wervelkolom gestabiliseerd wordt, maar ook een goede coördinatie van het evenwicht. Dit speelgoed is bovendien vervaardigd uit kwalitatief materiaal dat ervoor zorgt dat de Little Jumby en Bonito ook zonder probleem buiten kunnen worden gebruikt.

Ligcomfort

Ligcomfort Ook ’s nachts kan de rug extra belast worden. Jaarlijks brengt u zo’n 2.500 uren in bed door en ook hier hangt een goede houding af van verschillende factoren. Een doorgezakte matras zorgt vaak voor een onnatuurlijke houding, een vlak bed is dus aangewezen. Slaap op een matras die comfortabel is maar ook goed ondersteunt, zoals een matras van Spenco Healthcare of First Technicare. Ook een hoofdkussen dat de nek anatomisch ondersteunt, is een waardevolle aanwinst bij het verzorgen van uw rug en nek.

Specifiek om de nek te ondersteunen, zijn er Relax kussens die onder meer toelaten om rechtop te slapen of een rustpauze te nemen. Deze kussens zijn ideaal om mee te nemen op reis en zijn vervaardigd uit zacht maar uiterst duurzaam polyurethaan. Speciaal voor het gebruik in de wagen zijn er ook kussens die de gevreesde whiplash-beweging vermijden en tevens als ruststeun dienen tijdens het autorijden.

Stacomfort

Stacomfort Op sommige momenten of periodes kan het bekken minder stabiel zijn dan anders. Na het werken of sporten, of tijdens en na de zwangerschap. Hier kan een Serola bekkenband een waardevolle oplossing bieden. Deze bestaat uit een combinatie van elastisch en niet-elastisch materiaal voor een optimale ondersteuning. De ondersteuning heeft bovendien geen negatief effect op de bloeddoorstroming en blijft constant stabiel dankzij speciaal voorziene antislipstroken. Tot slot kan de bekkenband onzichtbaar onder de kledij worden gedragen.

Tenslotte moet u weten dat ook wandelen een effect heeft op de gezondheid van uw rug en nek. Een goede schokabsorptie bij wandelen, lopen of springen kan wonderen verrichten als preventie of pijnverlichting. Dit kan door middel van Spenco inlegzolen die schokken opvangen en vibraties filteren waarmee de rug en nek dagelijks moeten afrekenen. De verschillende zolen hebben elk een eigen toepassingsgebied. Zo zijn er zolen voor dagelijks comfort, zolen voor wandelen en tracking, en zolen voor verscheidene sporten.