ENKELBANDLETSEL

Enkelbandletsel ontstaat door een verdraaiing van de enkel. Meestal klapt de voet naar binnen waardoor de banden aan de buitenkant verrekken of scheuren. Er zijn verschillende vormen van enkelbandletsel, zoals een lichte overrekking waarbij slechts enkele vezels van de enkelband zijn ingescheurd (graad 1 of 2). De enkelband kan ook volledig gescheurd zijn. Bij de meest ernstige vorm van enkelbandletsel zijn er meerdere enkelbanden volledig gescheurd (graad 3).

SYMPTOMEN

Nadat de enkel verdraaid is ontstaat er meestal direct een zwelling aan de buitenzijde van de enkel. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeding en er kan een lichte verkleuring van de huid waargenomen worden. De buitenzijde van de enkel is pijnlijk en de pijn wordt erger bij het naar binnen draaien van de voet. Mogelijk kan de enkel niet belast worden en wordt volledige rust voorgeschreven.

DIAGNOSE

De diagnose wordt vastgesteld op basis van lichamelijk onderzoek door een specialist. Bij het stellen van de diagnose wordt een aantal stappen genomen. Eerst wordt een manuele test uitgevoerd om een breuk uit te sluiten. In de meeste gevallen wordt een röntgenfoto alleen gemaakt als gedacht wordt aan een botbreuk.

BEHANDELING

Wanneer er geen sprake is van een breuk, wordt enkelbandletsel behandeld met tapeverband of een brace. Het voordeel van deze behandeling is dat de enkelbanden goed beschermd worden, maar de enkel toch kan blijven bewegen. Hierdoor wordt de enkel minder stijf en kan de enkel sneller genezen. In tegenstelling tot tapeverband kan de brace naar individuele voorkeuren ingesteld worden qua hoeveelheid druk en steun. Ook kan de brace tijdelijk uitgetrokken worden, bijvoorbeeld bij douchen of zwemmen.