Wat is het verschil tussen steunkousen, compressiekousen en anti-trombose kousen (witte TED-kousen)?

In de praktijk worden de termen steunkousen, compressiekousen en anti-trombose kousen (TED) vaak door elkaar gebruikt. Echter zijn de drie soorten kousen niet hetzelfde en kan er verwarring ontstaan.

Steunkousen worden preventief gedragen om zware en vermoeide benen te voorkomen, ze geven een gelijkmatige passieve weerstand tegen zwelling van de benen. De maat wordt bepaald op basis van schoenmaat, lengte en gewicht van de persoon.

Medische compressiekousen geven een actieve druk op de benen om de veneuze retour te bevorderen. Medische compressiekousen worden vervaardigd volgens strikte medische en technische specificaties om te zorgen voor voldoende druk bij de enkel en een trapsgewijze afnemende compressie over de gehele lengte van het been. De kousen bestaan in verschillende drukklassen (1 tem 4). Het bepalen van de juiste drukklasse is afhankelijk van de ernst van de onderliggende pathologie. Voor dit type kousen is het belangrijk om voldoende omtrekmaten van het been en de lengtemaat op te meten. Het is een medisch hulpmiddel waarvan de therapeutische doeltreffendheid in talrijke studies is aangetoond.

Er is nog een derde soort kousen, namelijk de anti-trombose kousen (witte TED-kousen). Ze zijn bedoeld om een trombose ten gevolge van een gebrek aan mobiliteit te voorkomen. Dit zijn witte kousen met een druk van ongeveer 18 mmHg die worden geplaatst na een operatie, bij een trauma aan het onderbeen of bij bedlegerige patiënten. Deze kousen zijn standaard voorzien van een opening ter hoogte van de tenen om een goede werking van de bloedsomloop te controleren. De kousen hebben een preventieve werking en voldoen daardoor aan een minder strenge normering dan de medische compressiekousen. Ze geven een gelijkmatige druk, soms degressief, en daarom zijn ze niet geschikt om te zitten of te staan, alleen geschikt om te dragen tijdens het neerliggen. Er zijn slechts een beperkt aantal maten op te meten om de juiste maat te bepalen.